Köpguiden
så går en bostadsaffär till
Här kan du som köpare läsa om hur en bostadsaffär vanligtvis går till. Har du några frågor? Kontakta oss!
Söka bostad
När du bestämt dig för att söka nytt boende har du en del frågor att ta ställning till. Var vill du bo? Hur många rum ska bostaden ha? Ska trädgården vara stor eller lättskött?
Vi rekommenderar därför att du i lugn och ro sätter dig ned och skriver ner vad du har för krav och önskemål kring ditt nya boende.
Anmäl dig därefter gärna till vårt spekulantregister så hjälper vi dig att hitta ditt nya drömboende. Du kan också hitta alla våra förmedlingsuppdrag på Hemnet.se.
Visning
När du fått klart för dig vad som är viktigt med ditt nya boende är det dags att gå på visning.
Se till att du har gott om tid för visningen. Har du barn, så ta gärna med barnvakt. Då kan du i lugn och ro koncentrera dig på visningen och eventuella frågeställningar som du vill ha svar på innan eller under visningen.
Eftersom vi på Serander Fastighetsförmedling alltid har tidsbokade visningar så behöver du inte vara orolig för att du inte ska kunna se bostaden på bästa vis eller att du inte kan ställa frågor till oss som mäklare. Vi har tid för dig! Du kan till och med få en exklusiv visning bara för dig.
Om du bokat tid för en visning och får förhinder så ser vi förstås gärna att du hör av dig.
Lånelöfte
För att kunna delta i en budgivning så krävs det att du fått ett lånelöfte från din bank. Om så inte är fallet hjälper vi dig gärna med att förmedla kontakten.
Vi har samarbete med många banker. Vi rekommenderar att du jämför, då villkor och räntor kan variera. Det är också viktigt att du upplever att du får en personlig bankkontakt då det underlättar dina framtida bostadsaffärer.
Fri värdering av din nuvarande bostad
Vi erbjuder dig kostnadsfri värdering av din nuvarande bostad. Det är det bästa sättet att få ett aktuellt marknadsvärde, och det är också en fördel när du ska söka lånelöfte.
Dessutom kan vi då snabbt marknadsföra din nuvarande bostad när du hittar ditt drömboende. Anmäl ditt behov av fri värdering.
Budgivning
Efter den sista visningen blir det ofta budgivning. Vi på New Estate genomför öppen budgivning, vilket innebär att du som deltar i budgivningen fortlöpande får information om hur många som är intresserade och vilka bud som lagts. Vi ringer alla som lämnat in en intresseanmälan.
Vad många inte vet om budgivningen är att det är säljaren som bestämmer hur budgivningen ska gå till, inte fastighetsmäklaren. Säljarna bestämmer vem de vill sälja till samt till vilket pris. Säljaren kan även när som helst innan köpekontraktet är undertecknat välja att inte sälja sin bostad, eller välja att sälja innan budgivningen har avslutats.
Det är alltså först när köpekontraktet är undertecknat som affären är klar. Innan dess kan nya bud lämnas och budgivningen därmed fortsätta.
Vid tillträdet så har både köpare och säljare rätt att få en budgivningslista som redovisar budgivarnas namn och telefonnummer, buden och de klockslag buden registrerades.
Läs mer om budgivning i Mäklarsamfundets informationsblad.
Kontraktsskrivning
När budgivningen har avslutats så är det dags att skriva köpekontrakt. Köpare, säljare och fastighetsmäklare träffas på mäklarkontoret och går igenom kontraktshandlingarna med bilagor. Vi ber dig vara beredd på att avsätta minst en timme för mötet.
Vid kontraktsgenomgången läser vi gemensamt igenom handlingarna och det finns tid för kommentarer och frågor. Vi ber dig även att ta med en id-handling eftersom vi som fastighetsmäklare enligt lag är skyldiga att kontrollera köparens och säljarens legitimationer.
Tio procent av köpeskillingen ska betalas i handpenning, oftast inom fem bankdagar efter kontraktstillfället.
Tillträde
På tillträdesdagen möts köpare, säljare och fastighetsmäklare på köparens bank. Få banker erbjuder idag tillträde på banken, därför träffas vi istället oftast på mäklarkontoret.
Vi skickar alltid ut en skriftlig kallelse inför tillträdet. Vi ser gärna att du som köpare träffar säljaren i bostaden innan tillträdet för att se att vitvaror med mera fungerar och att flyttstädningen är väl utförd. Vid tillträdet överlämnas nycklar och handlingar, eventuella lån löses, och tillträdeshandlingarna undertecknas.